donderdag 12 september 2013

Pasen

donderdag 9 april 2009


Nog een paar dagen en het is pasen.Vroeger mocht ik op paaszaterdag met mijn vader mee naar een boer om eieren te halen. tweehonderdvijftig eieren werden er gehaald. Pasen kwamen vaak mijn zusters en broer met aanhang en kinderen dan naar Zeddam.Paaszaterdag om twaalf begonnen de feestklokken te luiden en vertelde men dat de klokken weer terug uit Rome waren, gezegend door de paus. Blagen dat we waren dachten vaak ok nog dat we de klokken door de lucht hadden zien vliegen. Moeder kookte zaterdagmiddag al die eieren want die moesten op zondag toch al vroeg op tafel staan. Toen Lien nog thuis was hielp die mee met de voorbereidingen van het eten. Soms waren we op eerste paasdag wel met zijn twintigen. Zondagmorgen eerst naar de kerk en dan werd het "vastentrommeltje "geopend. Braaf altijd die paar snoepjes die ik wel eens gekregen had werden in de vasten braaf in het trommeltje gedaan . Wist niet hoe vlug of ik de zoetigheid op moest krijgen, te bang dat de vastentijd verlengd werd.Langzaam aan druppelde iedereen binnen Enschede en Lochem kwamen meestal teglijk binnen (met de bus),koffie met cake en dan de schaal met eieren op tafel gezet. Nog voor het middageten (nu het diner) was er toch al een heel strijd gewest wie de meeste eieren naar binnen kreeg. Lood of Louis wonnen meestal, jan en Eed kwamen vlak achter aan. Gemiddeld hadden de mannen toch wel een stuk of tien eieren naar binnen gewerkt. Borrel of biertje er bij en om klokslag half een :eten. Soep en aardappels met twee soorten groenten en zelfgemaakte pudding (soms met zo'n dikke vel) als toetje. Dan werd het rustig. Allemaal bijkomen van de maaltijd en rond drie ging het met het thee drinken verder met:eieren eten. Rond een uur of zeven vertrok iedereen weer en tweede paasdag was meestal de dag zonder eieren, alles op.
Vanaf mijn zestiende bleef ik dan al niet meer zo lang thuis en ging bij een van de vrienden kaarten, Arnold of Tonnis. Alle kroegen waren op paaszondag dicht, dus geen 's Heerenberg.
Tweede paasdag wel met de bus van half twee naar 's Heerenberg, bioscoop van schuurman pakken om drie uur, het liefst een cowboy film en dan schietend (met de mond) er uit op naar slamet om het geld we dan nog over hadden om te zetten in zo veel mogelijk bier. Hopende dat Gertie of Anne Marie achter de bar stonden dan konden we nog wel eens even poffen, hopende dat er nog iemand kwam die nog meer geld had als we zelf. Lenen en ruilen onder elkaar was toch ook een sport. Dit was toch de tijd waar ik zelf altijd metveel plezier aan terug denk. Gisteren bij Tonnis laminaat gelegd, een nieuw record gevestigd kwart voor negen begonnen en om elf de slaapkamer klaar.Half twee had Fien de kamer al weer heelmaal ingericht en het bed al opgemaakt. Kreeg gisteravond wel, de terugslag van het tempo want ik viel om tien op de bank in slaap en om twee wakker, toch nog maar naar bed gegaan maar toen de slaap uit. Vandaag vanalles gedaan de middag in het parochie archief geweest om de historie van Sydehem uit te zoeken. Veel materiaal gevonden en de geschiedenis wel bijna rond. Nu alles nog verwerken. Al een offerte opgevraagd voor het drukken van het boekje, hopen op een sponsor. Volgend jaar willen we de tuin bij het verzorgingshuis heelmaal opgeknapt hebben zodat de mensen lekker bij mooi weer beschut in de tuin kunnen zitten. daar moet de verkoop van het boekje aan bijdragen. Ben benieuwd of het me gaat lukken. Volgende week toch al een bedelweek, rondgaan met de collectebus voor de hartstichting, advertentiesverkopen voor het kermisboekje dus met mijn bedelsmoel maar opzetten.
Hele weekend Ulft dus geen pc werk.
Iedereen een heel fijn, gezond en heel mooie zonnig paasdagen gewenst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten