zondag 29 september 2013

Berlijn 2013 slot

Woensdagmorgen al vroeg weer wakker. Nog even nagedacht over gisteren en toen douchen, ontbijten en dan op weg. Eerst kijken in de Wielandstrasse. Het was niet zo heel ver van het hotel misschien nog twee km. dus doorstappen want ik wilde nog zoveel doen en moest ook zorgen op tijd op het vliegveld zijn.
Wielandstrasse vlug gevonden want dat had ik van uit de bus al vaker gezien maar die straat loopt erg ver door.
Hoek Wielandstrasse 
Bij het nummer goed gekeken of ik een bekende naam zag maar dat was niet het geval. Even blijven staan en toen er iemand uitkwam de mevrouw met veel vragen bestookt maar kon me geen goed antwoord geven. Helaas ook deze poging mislukt. Kantstrasse afgelopen en toen een sightseeing bus genomen met ook een tocht over de Spree. Nog een keer door de stad met een paar stops onder andere weer bij de Brandenburger tor. Daar nog wat langs gelopen ook kan je daar goed zien waar de muur heeft gestaan. Onvoorstelbaar wat er toch allemaal is gebeurd in Berlijn.

 Voor de omgekomen vluchtelingen


De plaats waar de muur heeft gestaan door middel
van de koppelstones
Ook stil gestaan bij de kruizen voor die neergeschoten zijn bij hun vluchtpogingen om van oost naar west te vluchten. Ook dit maakt weer indruk.Hoe hebben mensen dat toch allemaal kunnen doen. Maar ja een mens wil graag macht en rijkdom hebben. Elk middel is geoorloofd mits men er maar zelf beter van gaat worden. Even verder het monument voor Roma en Sinti. Het mocht geen groot monument worden wat vooral de Joodse gemeenschap vond dat het in het niets voel bij hetgeen hun geloofsgenoten was overkomen. De tijd om verder te gaan met de bus was gekomen en een stukje verder stopte de bus bij het centraal station vandaar vertrok de boot over de Spree.  Was ergens best blij nu even niet te hoeven te lopen. Zag nu de stad vanaf het water wat toch ook best indrukwekkend was.
Sinti en Roma monument
Intussen was het best later geworden als ik gehoopt had en wilde nog naar de Nederlandse ambassade. Het moest allemaal kunnen want de ambassade ligt niet zo heel ver van het station af. Daarnaar toe gelopen en moest wel veel moeite doen om toch binnen te komen. Je moet je van te voren aanmelden en dat had ik niet gedaan.  Was al vlug weer buiten want ook hier gaven ze aan mij geen informatie. Dus bus weer gepakt en naar het hotel om mijn koffer op te halen die ik daar neergezet had.  Toen de twijfel gaan we nog wat eten voor we naar het vliegveld gaan of zien daar wat te eten te krijgen.
Centraal station
Knoop doorgehakt ik eet nog wat in de Xantener Ecke waar ik gisteravond nog was geweest. Daar naartoe gelopen en nog wat te eten besteld. Kreeg veel meer als ik verwacht had us ik kon lang niet alles op.
Stolperstenen voor hen die er ooit woonden
Vlak bij het restaurant kwam ik een paar stolper steinen tegen van Joodse mensen die daar gewoond hadden en niet meer terug waren gekomen. Het moet voor de huidige bewoners toch wel vreemd zijn dat ze in een huis wonen die toch eigenlijk toebehoorde aan heel andere mensen. Natuurlijk na zoveel jaren is er niks meer te veranderen en heb geen idee natuurlijk hoe zoiets na de oorlog allemaal geregeld is. Geloof niet dat ik in zo'n huis had kunnen wonen.  Toen op naar vliegveld en precies op tijd vertrokken we richting Amsterdam. Na best een goede vlucht kwam ik in Amsterdam waar Annette me op stond te wachten en me naar Zeddam bracht. Moe maar voldaan kwam ik best weer vreemd i mijn stulpje aan. Had prachtige dagen gehad en weet bij leven en welzijn ga ik nog eens terug naar Berlijn. Dit is in het kort mijn Berlijn reisverslag. Heb er foto's bijgezet die ik zo links en recht geschoten hebt.
Branderburgertor met de onafscheidelijke hijskranen


Hotel Majestic


Drukte bij de Brandenburgertor


Berlijn 2013 deel 3

Wakker worden en horen dat de auto's over natte straten rijden is verre van leuk. Nou ja regen of niet had me voorgenomen om het museumeiland te bezoeken dus douchen, ontbijten en dan op pad. Zo nodig maar een plu kopen en zou het grootste gedeelte wel binnen lopen en zitten. Bus en metro naar de Gendarmenmarkt, een groot plein met prachtige gebouwen er aan. Eerst de Duitse Dom, die was nog gesloten, langs het beeld van Schiller gelopen naar de Franse Dom.
Fridrich Schiller. op achtergrond de Berlijnse opera


Franse dom blik van boven af 



Gedeelte van het carillon 
Die was open en je naar de krans om van het uitzicht te genieten. 254 treden omhoog en je was er. Kalm aan in mijn eigen tempo trap gelopen en af en toe naar beneden kijken hoe hoog ik al was. Een mooi uitzicht en was vlak bij het carillon die de tijd dat ik er was niet speelde. Buiten gekomen bleek ik vlak bij het standesamt te zijn. Daar navraag gedaan omtrent een familielid maar ze gaven me geen informatie. Was geen directe verwantschap. Doorgelopen naar het museumeiland en daar begonnen met mijn museumbezoeken. Langs de Berlijnse Dom naar het Pergamon museum.


Mozaïek muur in het Pentagon museum

Heel indrukwekkend en eer interessant wat er wel niet te zien was. Onmogelijk om dat goed te fotograferen met een gewone compact camera. Meer als twee uur rondgekeken ook nog naar het Islamistisch museum gekeken en dan merk je dat er wel een waanzin is dat er zoveel godsdiensten zijn. Het Joods, christelijk en ook de islam   hebben zoveel overeenkomsten en denk je moeten we daar dan oorlog over voeren? Hebben allemaal een verheven iemand met alleen een andere naam. Hebben allemaal een hel en hemel. Misschien dat ik me daarom ook niet bij een club ben aangesloten. Ik geloof op mijn eigen manier en heb daar geen kerk of wat dan ook bij nodig. Vanuit het Pergamon op naar het Altes museum. Vroeger was het het Egyptisch museum maar dat hebben ze ondergebracht bij zowel het Altes als het Neues museum.
Het Altes museum hadden ze voor mij wel de meest aantrekkelijke informatie ook het Nefretete en Achneton gedeelte sprak me erg aan. Daar mocht weinig gefotografeerd worden. Ook daar wel meer als twee uur gelopen en op zijn tijd toch ook wel gezeten.
Altes museum
Is het fijne van een museum, er staan veel bankjes.
Intussen was het al zes uur en had de knollen op. Metro en bus richting hotel, onderweg bij Banhof Zoo een friet met curryworst gegeten en was blij dat ik even op bed kon liggen. Had wel heel veel gelopen. Maar tegen achten even opgefrist en nog naar de Xantener Ecke, een café bar restaurant lopen om een pilsje te nemen waar ik best zin in had gekregen. Ging aan de bar zitten en er was een keus uit zestien soorten bier. Heb me bij een eenvoudig pilsje gehouden. Beetje kunnen kletsen want het was er behoorlijk druk, vooral het restaurant gedeelte was erg in trek Tegen tienen maar richting hotel gelopen wat niet ver er vandaan lag. In de bar van het hotel zaten nog een paar landgenoten dus daar even bij gaan zitten. Het waren voetballiefhebbers. Een was anti Ajax en Feijenoord, dus voelde me meteen verwant met hem en de ander ging vooral naar Engeland om daar voetballen te kijken.  Na nog een paar witte wijntjes genomen te hebben zochten we maar onze kamers op. Die landgenoten moesten om half acht al in de bus zitten richting Holland.
Kon eerst de slaap niet vatten en dacht aan alles wat ik de afgelopen dagen had beleefd. Morgen nog en dan was de trip ten einde. Ook overdacht hoe gaat het weer verder als ik in Zeddam ben. Besloten om toch door te gaan met mijn politieke ambitie om me verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad. Zo kan er in een half jaar veel veranderen. Begin maart nog denken om te verhuizen naar Limburg en nu dit. Mijn leven blijft een roller coaster.