maandag 19 augustus 2013

Bartje Timmermans jr. deel 2

Was ik in het vorige blog gebleven in 1952, in 1956 nam Bart ontslag bij Wassing in Doetinchem en ging aan de slag in Borculo en ging bij Jan en Bep die toen nog in Lochem woonden in kost. Bart voelde zich al snel thuis in Lochem en maakte net als in Zeddam al snel veel vrienden.
Biljarten, hobbyclub helpen bij de gondelvaart zomaar een paar dingen waar Bart zich mee bezig hield.
Samen met Anton en Frits van Wezel ging hij op de zaterdagavond stappen en Bart had gemerkt dat het bier net zo smaakte als in Zeddam dus hij kreeg genoeg. Jan die daar niet zo opgesteld was vroeg Bart dan ook na twee jaar om maar een ander kosthuis te zoeken iets
wat Bart al snel vond bij de familie Beumer. Bart lag ook weer om de
haverklap in het ziekenhuis, poliepen,blindedarm,met het hoofd hij bleef maar klungelen. Om de paar weken kwam hij in Zeddam maar dat werd met het verstrijken van de tijd wel minder.  Hij voelde zich best thuis in Lochem. Intussen waren Jan en Bep verhuisd naar Borculo en Bart werkte in Lochem dus die contacten verwaterden ook. Bart kwam nog wel eens in Zeddam maar intussen waren de meeste van zijn vrienden ook al getrouwd dus dat verbrokkelde ook allemaal..Ik kwam regelmatig in Borculo net als Lien en Rienst en Bart was inmiddels 35 jaar en nog vrijgezel kwamen we op het idee om een advertentie te plaatsen om Bart aan een vrouw te helpen. Een paar weken later waren er een tiental brieven binnengekomen en we maakten onder het genot van een biertje en citroentje een selectie. Een van de dames kwam uit Doesburg en werkte in Wolfheze in het Bilderberghotel. We hebben Bart langzaam aan verteld wat we gedaan hadden en hij stond er positief tegenover. Brief werd opgesteld en een kennismaking gearrangeerd. Heel enthousiast kwam hij terug, ja dit leek wel wat om verder mee te gaan.
Zo kwam Annie over de vloer in Zeddam en bij de rest van de zussen. Was wel wennen dat Bart serieus was geworden, ging niet meer de kroeg in en dronk bijna geen bier meer. En zo gingen Bart en Annie zich verloven in Doesburg waar onze kennismaking mat de familie van Annie ook plaatsvond. Was even wennen want het was toch best een andere familie als wij ook al werkte vader gewoon op de ijzergieterij. Pa en Ma konden niet want pa lag weer in het ziekenhuis en zo mocht ik de familie vertegenwoordigen. Na het kopje koffie werd er gevraagd wat we wilden drinken en Jan vroeg of er ook een cognacje was, heel verbaasd was Barts schoonmoeder dat er iemand om twaalf al aan de sterke drank was Nou ja we kregen wat we wilden en Annies zusje en vriend speelden en paar liedjes op de gitaar en zongen er bij. Iets ander repertoire dan dat we gewend waren maar was best gezellig.
11 februari 1964 zijn Bart en Annie getrouwd in Doesburg en pa lag ook weer in het ziekenhuis dus ik ben met mijn moeder er naar toe geweest. Ze trouwden in Arnhem op het gemeentehuis en hadden de bruiloft in Doesburg. Omdat ze geen huis hadden woonden ze eerst bij Lien en Rienst in. Bart was inmiddels in Arnhem gaan werken het was een noodoplossing tot ze woonruimte hadden gevonden. Die woonruimte kwam er en dat was dank zij mij. Ik werkte bij Wormmeester in Terborg en hadden een direct gebrek aan een loodgieter. Er werd links en rechts wat met woningen geschoven en Bart kreeg behalve werk ook een huis in Terborg aan de Silvoldseweg. Heb verschillende avonden geholpen om het huis op te knappen maar ze voelden zich heel happy. Vlak voor het stel verhuisden was pa overleden nadat we toch drie dagen hadden gewaakt. En zo kwamen Bart en Annie in Terborg wonen.Na een jaar of vijf kwam Bart in de WAO omdat hij weer vaak in het ziekenhuis kwam te liggen. omdat Bart niet stil kon zitten ging hij zich storten op allerlei hobby's. Sieraden maken, gipsgieten en van alles heeft hij gedaan. Ook hebben ze een viertal zomers het snoepkraampje op het zwembad gerund. Het huis moest nog gerenoveerd worden en ze besloten toen maar naar een ander huis uit te zien. Het werd een huis aan de Prins Constantijnstraat. Annie begon intussen ook te klungelen met haar heupen en nadat ze een paar keer was geopereerd gingen ze wonen aan de IJsselstraat een bejaardenwoning. In 1996 ging Lien naar Sydehem en Bart en Annie kwamen daar een paar keer op bezoek.
De toenmalige directeur vroeg op een morgen aan mij of mijn broer en zuster geen zin hadden om daar te komen wonen, er was een twee persoonskamer vrijgekomen, en met verende krachten hebben we hun dan in 1997 verhuisd en heb nog een hele klus gehad om dat huis op te kunnen leveren aan de woningstichting.Bart ging er op uit met zijn scootmobiel en Annie vermaakte zich prima in Sydehem. In februari 2001 kreeg ik te horen dat het met Bart niet zo goed ging, ik had hem een paar dagen ervoor nog gezien dus maakte me niet zo bezorgd. Annie ging kijken en belde me al snel op dat ik komen moest. Toen ik Bart daar zag liggen besefte ik al snel dat het niet lang meer zou duren. Op 5 februari 2001 en op 9 februari was de crematie. Annie overleed vlak na Bart op 30 augustus 2001 en de crematie van haar was  op 3 september.