vrijdag 27 september 2013

Berlijn 2013 deel 2

Kaufhof Des Westen
KaDeWe
Best geweldig alleen meeste niet voor onze beurs
s'morgens werd ik al vroeg wakker van het geraas van de auto's die over de Brandenburgischestrasse reden de straat waar het hotel aan lag. 44 auto's per minuut heb ik geteld. Twee minuten auto's en een minuut stilte, stonden de verkeerslichten op rood. Wat ging ik doen na het ontbijt? Eerst koffie drinken bij KaDeWe of wel kaufhof des westen, een giga warenhuis. Niet het goedkoopste maar wel geweldig om te zien. was even over tienen toen ik daar binnenging en na even zo links en rechts te hebben gekeken doorgelopen naar het restaurant op de zesde etage. Ik had geluk bij het raam was nog plaats vrij en heb me daar heerlijk met koffie en kuche neergezet. Je hebt daar een pracht uitzicht maar zit nu wel tussen alle hoog bouw en ziet niet vaal anders als dak en glas. Toen kwam er een echtpaar en die vroegen of ze er bij mochten zitten en natuurlijk mocht dat.  Mijnheer ging wat te eten en drinken halen en die mevrouw dik in de tachtig begon een vulpen uit papier te halen en wat te schrijven. Was meteen jaloers op zo'n handschrift en ik gaf haar een compliment, ook over de pen. Het bleek een oude pen te zijn waar je alleen daar nog zo'n veer kon krijgen. Ze kwam uit TsjechiĆ« en har man uit Engeland en ze woonden al veertig jaar in Londen. Ze waren voor de negentiende keer in Berlijn om de opera de Ring der Nibelungen te zien van Richard Wagner. Na over en weer de mooiste plekjes van Berlijn te analyseren raadde de man mij aan om 's middags in Hotel Adlon koffie te drinken. Waarschuwde me meteen het is er niet goedkoop.
Televisietoren 225 mtr
Rond elf vond ik het tijd om verder te gaan want er stond nog veel op programma. Eerst de televisie toren die is tweehonderdvijfentwintig meter en je hebt een prachtig uitzicht. Dus metro in en daar naar toe. Het was er wel druk maar hoefde toch niet lang te wachten. Gelukkig was er redelijk zicht en inderdaad geweldig uitzicht. Ben niet naar het restaurant gegaan om dat het daar zo druk was.
















Rondblik op Berlijn. van verschillende kanten genomen.
















Naar beneden straat links af en toen naar het Deutsch Historisch museum. Heel erg interessant en de geschiedenis van Duitsland en Nederland hebben toch veel raakvlakken.
Hotel Adlon. Speciale belevenis
En toen koffiedrinken in hotel Adlon. Al voor de oorlog erg beroemd, plat gebombardeerd en weer net als heel Berlijn weer prachtig opgebouwd.Alle grote der aarde hebben daar al gelogeerd, politici, filmsterren en zangers en alle kunstenaars van naam. Binnen mag niet worden gefotografeerd worden.  Bij binnenkomen verwelkomd door een portier in uniform met een beschaafde knik. Ober die super beleefd de bestelling opnam en ik nam alleen een espresso. Het werd inderdaad een lekkere espresso. Heb me de ogen uitgekeken welk pracht en praal er was. Ook de meeste gasten hadden hadden de kleding niet bij C&A in de uitverkoop gehaald, voelde me niet zo erg op mijn gemak. Er stopte een taxi en de portier haastte zich onmiddellijk naar het portier maar hij hoefde die niet te openen want er was al denk ik een bediende uitgesprongen en het portier opende en de hoge gast uit hielp stappen.Het was , ik denk een Afrikaan, lange jas aan hoge hoed op en liep samen met de portier zeer gestaag naar binnen, de bediende er achter aan en een andere bediende kwam met een lading koffers daar weer achter aan. Een indrukwekkend gezicht. Heb de zes eurie voor de espresso betaald en toch maar vlug verder gegaan.
Naar het Joods museum, heel indrukwekkend het gedeelte over de Holocaust.
Joods museum. Indrukwekkend
Holocaustgedeelte
Daar mijn tijd overgedaan en toen richting Holocaust monument en wat denk je, op maandag gesloten. Dus het informatie centrum niet gezien, maar had het nodige natuurlijk al wel gezien waar ik het nodige nog wel had gezien. Wel er nog tussen door gelopen en blijft ijzig daar.
Monument voor alle vermoorde Joden tijdens
de tweede wereldoorlog
Holocaust monument.
Informatie gedeelte,
weer niet gezien
  Nog even daar bij de Brandenburgertor gelopen en toen naar het hotel even opfrissen en dan een curryworst eten vlak bij het hotel bij een imbis. Kwam tegen achten hotel uit en zag dat de luiken van de imbis gesloten werden en ik dus op zoek moest naar iets anders. Stukje gelopen en zag daar restaurant/bar Q BA. Even op de kaart gekeken en het leek me wel wat. Een wijntje besteld en een steak speciaal gebraden met een salade erbij. Heerlijk gegeten en ook de atmosfeer wat daar hing was geweldig dus toch een karamel dessert besteld, ook dat was heerlijk. De dienster kwam vragen of ik nog wensen had en antwoordde dat mijn wens nog wel was een glas rum met een lekkere Havanna, nou dat kon er was een rookkamer.Kon me deze kans niet voorbij laten gaan en heb me daar en sigaar besteld, aangestoken met sandelhout en lucifer en en Copa Libre er bij besteld. De prijs van de sigaar heb ik alleen Annette verteld en zal hem hier niet noemen maar die was heerlijk net als de rum en de muziek op de achtergrond. Ik waande me in 1964 aan het strand van Havanna samen met Che Guevara, Raoul en Fidel Castro mijmeren en overleggen hoe we de wereld wel zouden veranderen. Voelde me toch een strijder. Idioot maar het was geweldig. Toen maar richting hotel zo tegen elf. Een geweldige dag gehad. Dag twee

Berlijn 2013 deel 1

Toen eind augustus Heidy mij een reischeque gaf was ik totaal overdonderd. Wist niet wat me overkwam en heb haar eigenlijk niet eens spontaan bedankt.Toen vlug aan surfen welke mogelijkheden hebben we hier mee maar kwam al vlug weer op mijn wens nog een keer Berlijn te bezoeken. Vier dagen Berlijn en dan met vliegtuig, zondags vroeg weg en woensdags laat terug, dat was het wel. Naar het reisbureau gegaan en de dame die maakte me nog enthousiaster als ik al was en toen meteen besteld. 22 september vertrekken en 25 terug, dat stond nu vast. Zaterdag 21 september, eerst nog geholpen hier in het verzorgingsgedeelte met een lezing over de oude gemeente Bergh en toen wachten op tien uur dan ging ik met de bus en trein richting Schiphol. Kon het rustig aan doen want had tijd genoeg. Na overgestapt te zijn in Doetinchem, Arnhem, Utrecht en Amsterdam Duivendrecht kwam ik om half twee aan op Schiphol. Was al heel lang geleden dat ik het laatst op Schiphol was geweest dus moest behoorlijk kijken waar ik was en waar ik naar toe moest.
Nadat ik zeker was dat ik wel wist waar ik naar toe moest eerst maar koffiegedronken en wat zoets gegeten want daar nog het meeste zin in. Gaan zitten op een bankje tussen de aankomst terminals en daar mensen bekeken die uit de verschillende vliegtuigen kwamen. Was wel mooi gezicht, de mannen vooral tussen dertig en veertig moesten laten zien hoe bruin ze wel niet waren geworden waren gekleed in de korte broek en zoveel mogelijk open T shirts, meteen mopperen dat het hier zo koud was. toen werd het tijd om ook maar eens naar de vertrekhal te gaan en me in te checken. Daar kennis gemaakt met een dame die op het vliegtuig naar Curacau ging. Een poosje meegepraat en daar mijn beste Engels maar voor de dag gehaald. Het was een Surinaamse dame die al vanaf haar jeugd in Londen woonde en al wel bijna de hele wereld gezien. Hadden het over de wereldpolitiek met al de schoonheid en vooral de minpunten daarvan. Toen brak voor mij de tijd aan om richting vliegtuig te gaan. Natuurlijk lukte het zelf inchecken niet meteen en me maar laten helpen.  Het vliegtuig vertrok vijf minuten eerder als gepland en was dus al vroeg in Berlijn. Daar buiten was het heel erg koud en moest zoeken waar de bussen vertrokken. Stond slecht aangegeven want het vliegveld wordt afgebroken en zit te wachten op het nieuwe vliegveld. Tegel is nu ook erg oud en beetje aan vervallen dus wacht echt op sluiting. Bus gevonden en op richting hotel. Was al voor negen bij het hotel dat op zo'n vierhonderd meter van de Kurfustendamm. Om twaalf kon ik pas beschikken over de kamer dus maar weer terug gelopen richting Ku"dam. Meteen werd ik geattendeerd dat er verkiezingen in Duitsland waren want vlakbij stond een TV ploeg een kandidate te interviewen.
Verkiezingscampagne bij Xantener ecke
Wie het was? Ben er niet achtergekomen.
Toen maar doorgelopen langst een van de duurste winkelstraten van Europa waar Gucci, Dior, Rolex, Cartier en alle grote kleding, juweliers en andere luxe artikelen winkels gebroederlijk naast elkaar staan.
Stuk Oost Duits verleden
ingepakte Gedachteniskirche. 
Onderweg rustig een koffie gedronken en doorgelopen naar de Gedachteniskirche wat ik bijna niet terug kende omdat het bijna helemaal ingepakt staat vanwege reparaties.Terug gelopen richting hotel want denk dat afstand toch wel drie km is dus zes km is dan om te beginnen een leuke afstand. Ongeveer twaalf was ik weer bij het hotel en kon beschikken over de kamer. Eerst de mobiel maar op twee aflopen gezet en lekker het bed ingedoken. Om twee opgestaan fris, gemaakt en richting bus gelopen. bus gepakt en op goed geluk maar gaan rijden. Overgestapt in de metro en daar ook maar ergens uitgestapt waarvan k dacht laten we hier maar eens gaan kijken. Het was een oud stuk Oost Duitsland wat al voor een gedeelte gerestaureerd is en waar nog volop gebouwd word.Daar weer bus gepakt en bij Checkpoint Charlie uitgestapt.
foto zoals het ooit was
bij Checkpoint Charlie
Voor vijf jaar geleden was het niks maar nu nog minder. daar niet te lang gekeken maar wel naar het bezoekerscentrum gelopen. Daar levensgrote afbeeldingen van alles wat zich tijdens en na de tweede oorlog zich hier heeft afgespeeld. Van daaruit verder gelopen richting Topografie des Terrors waar in veel foto's en teksten de verschrikkingen van het Nazi regime worden afgebeeld. Dit is vrij nieuw maar zeer indrukwekkend omdat het geplaatst is achter de restanten van de muur. Het was redelijk druk maar er was een waardige stilte.
Een schril contrast, voor de
verschrikkingen van de tweede
 wereldoorlog achter de restanten
van de muur 
Ook in het centrum wat groter was als ik gedacht had was er een serene stilte. Sommige foto's al vaker gezien maar ook nog weer veel nieuw materiaal.Intussen liep de klok naar zessen en ik wilde nog wel wat eten en nog langs het Holocaust monument en de Brandenburgertor lopen.
Een van de gewelddadige foto's
Vanaf de Potsdammerplatz richting Holocaustmonument kwam ik langs een Indisch restaurant Amarit wat me wel wat leek. Daar hing een heel mooie Indische sfeer. De eigenaar liep er in een prachtig Insisch gewaad met een Sikh tulband of hoe zo'n ding mag heten op zijn hoofd. Heb me gewaagd aan een Lamb Tikka, lamsvlees in speciale saus, middel scherp voor de zekerheid genomen maar tussen twee happen een slok cola genomen om te blussen. Was heerlijk. Intussen was het al aan het schemeren en toen toch maar langs het monument gelopen richting Brandenburgertor. Toch nog maar even door de kubussen van het monument gelopen en me voorgenomen om morgen terug te komen.
Brandenbugertor bij het vallen
van de avond
Brandenburgertor stond intussen in de schijnwerpers wat best een mooi gezicht was. Rond het plein wemelde het van auto's van de diverse televisiestations en ook hier weer veel mensen vanuit alle windstreken van de aarde Allerlei talen hoorde je maar bijna geen Duits. Begon moe te worden na toch best een lange dag en ging richting metro om naar het hotel te gaan. Het was ff puzzelen om te kijken waar ik uit moest stappen maar eenmaal gevonden was ik blij dat ik kon zitten. Intussen begon ik te merken dat ik gegeten had en dat mijn darmen begonnen te werken. Heb in een behoorlijk tempo van bus naar hotel gelopen en was blij dat ik het toilet gehaald had. Om negen maar besloten om te gaan slapen want ik had de knollen op. Dit was dag 1
Het is wel een glazen stad geworden
Kantorencomplex in de buurt van Potzdammerplatz