donderdag 12 september 2013

Berlijn 1

zondag 21 december 2008












Voor enkele jaren terug was er reclame op de Duitse tv een reclame spot met de slogan:"Berlin ist eine reise wert". Was me er nooit van bewust dat het een kreet was die klopte. Toen we midden oktober eens besloten om een paar dagen een klein reisje te maken kwamen op een reis vier dagen Berlijn van Effe -Weg voor een spotprijsje, logies met ontbijt en de busreis. Al snel besloten om dat te doen.Zondagmorgen om 8 uur vertrok de bus uit Arnhem, Annette bracht ons daarnaar toe, moest op haar uitslaapochtend er toch nog vroeg uit. Via Hengelo gingen we dan richting Berlijn.
Na onderweg nog een stop gemaakt te hebben gingen we bij Helmsted de oude grensovergang bekijken. In de wachthokjes nog de apparatuur te zien die er gebruikt is vooral veel van de communicatie apparatuur stond er .
Het begon het donker te worden en het werd stil in de bus.
Berlijn binnen rijdend over de Kuhrfusterdam, badend in een zee van licht,fantastisch. De etalages uitnodigend om de meest exclusieve cadeaus te kopen. Zag meteen dat die winkels niet voor mij bestemd waren.
Was blij dat we Kick en Karstad tegen kwam. Paste beter bij de beurs.
De bus stopte bij het station Bahnhof Zoo en we mochten nog anderhalf uur daar rond kijken. In Berlijn waren vijftig kerstmartkten dus ook daar onder de Gedachteniskirche. Alles verlicht. Toen door naar het hotel, opgefrist en toen in de buurt zoeken of we wat te eten konden krijgen We zaten in het oostelijk gedeelte en even in zo'n wijkwinkelcentrum rondgekeken en maar bij "Dicke Paula" wat gegeten. Vroeg naar de kamer gegaan waren toch behoorlijk moe. Maandagmorgen een rondtour gemaakt met en gids, die heel goed op de hoogte was en ons de belangrijkste punten laten zien. Een gids die niet en bandje afrafelde maar heel gedetailleerd veel wist te vertellen en op veel vragen een antwoord wist.
Muur, Checkpount Charly, Reichstag, Holocoust monument,Brandenburgertor, Kurfusterdam. De tocht duurde tot half een en de bus bleef bij de Berliner dom staan en zou om half zes weer vertrekken richting hotel.Veel mensen uit de bus gingen nog een boottocht over de Spree maken maar wij wilden alle punten lopend bezoeken.
Dus over de prachtige Unter de Linde gelopen, onderweg een broodje genomen op naar de Branderburger tor. Veel gezien er was veel te bekijken. Onderweg hadden we een kaart van Berlijn gekocht en al snel een route uitgestippeld wat we zouden lopen die middag. Een route via veel bezienswaardigheden. Een tocht die we helemaal hebben afgelegd via vooral het Holocous monument die ook al is het misschien niet mooi toch heel indrukwekkend is. Als je er bij stilstaat wat de betekenis er van is voel je rillingen over heel je lijf. Onvoorstelbaar. Het museum was door werkzaamheden (net als heel veel musea) gesloten. Jammer . Doorgelopen naar de Kuhrfusterdam daar rondgekeken en ook in de buurt veel gezien. Via allelei straten doorgelopen naar de Alexanderplatz en weer naar de Berliner dom waar we om kwart over vijf in de bus zaten. In het hotel na opgefrist te hebben maar bijgeschoven aan het buffet (moesten niet veel extra voor betalen) en toen 's avond samen met de gids een lichttour maken door een weelderich verlichte stad. Volgende blog meer. De foto's zijn wel niet zo heel scherp want ze zijn met de mobiel gemaakt. Toch een kleine impressie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten