dinsdag 10 september 2013

Kermis deel 1

donderdag 1 juli 2010















Kermis staat weer voor de deur. Als kind keek ik er maanden naar uit, Kermis wat zal er komen?het was in Zeddam altijd een verrassing wat er kwam te staan. Botsauto's, grote schommel altijd afwachten tot de grote wagens kwamen en dan kijken bij het opbouwen.
Eerst moest er kermisgeld verdient worden.
De maandag en dinsdag voor kermis 2 dagen vrij van school om bosbessen te plukken. Kan me nog goed herinneren dat de hele familie meeging om bosbessen te plukken oma, moedeer, Lien, Mies, leny, Dinie en soms Bart of als hij vrij kon krijgen mijn vader ook nog. Ieder een grote emmer en oude kopjes en dat op naar het bos. Ma had eerst een Bobessenbriefje gehaald want zonder mocht je geen bessen plukken.
Tot tien hoefde ik geen emmer mee te nemen daarna wel. In het begin was het leren waar moest je opletten en waar mocht je komen. De eerste jaren in de leer van oma, als je een kopje vol had eerst laten zien zitten er niet te veel blaadjes tussen, en niet te veel groene dan mocht je die in de emmer overgooien, wel voorzichtig want anders worden ze nat.
Als het mooi weer was dan ging dat wel maar o als het regende dan kropen die krengen onder het blad en het was dan zo vies. En altijd die teken oma en moeders waren bedreven in om die er uit te trekken, voor je het bos verliet controleerde iedereen zich en elkaar of er geen verborgen platje zat en dan proberen om het blauw van de handen te krijgen. Een bus chloor stond klaar en dan handen eerst met chloor doen en dan heel goed afspoelen.
Als Bart of pa er bij waren dan brachten die de volle emmers al vast naar huis daar stond dan een grote teil klaar en werd aar in gedaan en de emmer weer terug.
Bedoeling was meestal twee emmers per persoon maar dat lukte alleen oma en ma. of het gescheeld heeft dat die zo klein waren wet ik niet maar die waren zo snel in het plukken.
Twee emmers gingen altijd naar de boswachter voor de verkoop en de rest werd thuis verkocht. Collega's van pa uit Doetinchem of war dan ook hadden vaak al bestellingen geplaatst en kwamen die dan ophalen. Meestal iets goedkoper als bij de boswachter want pa vond dat dat moest. Tot tien jaar kreeg ik dan drie gulden als beloning en moest daar de Kermis mee doen. Kwam er nog visite en ik kreeg wat extra was dat wel inleveren want drie gulden was het maximum wat ik op mocht maken.
Heb het bosbessenplukken maar volgehouden tot aan de technische school daar kreeg je geen vrij dus ik was er van af. Heb het nooit mijn grootste hobby gevonden.
Dan was er kermis ma had alle schutterspullen van Pa en Bart al klaar liggen.
's Zondags naar de kerk kreeg je te horen dat kermis een feest van de duivel was en dat er veel te veel gedronken werd maar dat was bij ons thuis iets daar liepen we gewoon overheen.
Dan om twee uur ging iedereen naar de kermis. Eerst rondgang van de schutterij met vendelhulde bij de pastoor en dan de dominee. Vlak bij elkaar maar kwamen niet samen. Intussen waren de attracties al open gegaan en had dan mijn eerste rondje in de carrousel al gemaakt.
Voor de carrousel had ik geluk want hoefde nooit te betalen, pa had daar vrijkaartjes voor gekregen omdat hij de stroom had aan gesloten .
Dan kijken naar de ander attracties de grote luchtschommels of de autobahn eerst nog geen botsauto's maar een ellipsvormige baan met vier autos er op en dan proberen zo hard mogelijk te rijden. De atraactie stonden door het heel dorp.
Bij de oude school stond altijd de carrousel en drie ander attracties, Bij van Remmen voor altijd de snoepkraam (ook heel belangrijk)en dan voor het gildegebouw de luchtschommels en op de wei van "zuute gradus" de autobahn of de botsauto's . Dansen was er in de tent achter Brinks, bij Nol Lamers en Leo Kleinpenning.
Toen snapte ik er nog niks wat daar mis mee was later natuurlijk wel. Er werd behoorlijk gedronken en gedanst iedereen bij ons kon goed dansen behalve Jan en ik. Dubbeltjesdans als er geen entree geheven werd anders gewoon doorgaan. Zondags om half een was het eten en het heel huis zat vol.
Onvoorstelbaar wat dan in dat kleine huisje zat denk dat er wel eens meer als vijfentwintig man zaten te eten. Soep in een paar grote pannen en er was dan vlees en aardappelen en groenten maar vlees werd niet op gekeken.
Het was wel een hele happening . Het waren de eerste kermissen na de oorlog en er was vooral in de kleinere plaatsen toch een heel saamhorigheid. deel twee volgt. helas geen oude foto's van de kermis van vroeger of bosbessenplukkers. dus impressie Zeddam vroeger. en een foto met pa achterop de foto staat 1e kermis na de oorlog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten