zondag 29 december 2013

Balans van 2013

zoals elk jaar maak ik de balans op van het afgelopen jaar.
Een jaar met ups en downs, met verdriet en gezelligheid.
Het begon gezellig in Posterholt samen met Anne Marie na eerst  oesters gegeten te hebben.
Begin januari terug naar Zeddam, inmiddels bericht gehad dat mijn vriend Gerrit was overleden.
Best een goed afscheid genomen van Gerrit, was ondanks de drukte nog even alleen met hem.
We hadden nog zoveel plannen om Lengel goed in beeld te brengen.
februari nog het overlijden van George, ook  een icoon in het dorp.
Voor veel verenigingen een groot gemis, ook voor ons als schutterij.
Met beide dook ik veel in het verleden met foto's en verhalen.
maart 70 geworden een geweldige verjaardag met allen die me dierbaar zijn.
april einde aan een meer dan vijftig jarig vriendschap met Anne Marie.
mei Zeddam 1 werd zo maar weer eens kampioen.
Bericht dat ik toch een paar TIA'S heb gehad.
Was wel schrikken dus maar veel pillen slikken
Druk geweest met kermisboekje, behalve enkele foutjes, toch een goed boekje gemaakt.
Kermis in de hitte, bezoekers lieten het afweten, wel een prachtige rondgang door het dorp.
Kermis in Ulft, kan toch niet veel bier meer hebben.
Stamboom weer opgepakt,  nog heel wat uitgezocht.
augustus, begin van het Naoberpad tot aan Enschede, fijn zes dagen 200 km. gelopen.
september, Berlijn geweldige vier dagen gehad. Denk er met plezier aan terug.
Copa Libre drinken met een dikke Havanna in mijn hand.
Nog een keer mijn verjaardag gevierd, was een mooi feest.
Kandidaat gesteld voor de gemeenteraad, wel een uitdaging, benieuwd hoe hoog ik scoor
Veel overleg met gemeente om kermis te wijzigen, best heftig.
Tussendoor gemerkt dat ik met al dit werk geen tijd zou hebben voor een relatie.
Nog een keer in Zevenaar samen met oud collega's een biertje gedronken, smaakte naar meer.
2013 ook veel tegenwerkingen gehad van mensen die het achteraf veel beter wisten maar nooit wat doen.
Ook het jaar dat we hier heel veel echte Zeddammers zijn verloren.
Begin gemaakt met kringdag 2015, voor mij een grote uitdaging.

Een jaar met pieken en dalen
        Toch altijd de angst ergens te falen
Een jaar vol tegenstrijd
Met verdriet en jolijt
Gezongen, en gehuild
Gekocht en ook wel geruild
Gevloekt en gebeden
Soms met, soms zonder reden
Een best hectisch jaar geweest
Soms moeten leven als een beest
Wel eens nep meestal echt
Maar bedoelde het altijd wel oprecht

Op naar 2014 staan veel zaken te wachten wordt en spannend jaar.
Voor al mijn lezers waar ter wereld een gezond en gelukkig 2014

woensdag 23 oktober 2013

Lien Timmermans deel 2 Duiven

Duiven waar Lien en Rienst woonden werd na Lochem en later Borculo wel het trefpunt.
Van vrienden en ook van de familie. Je was altijd welkom en kreeg altijd genoeg te eten en drinken. Zelf keek ik ik in het begin mijn ogen uit. Voor die tijd hadden ze het super modern ingericht. Ging veel naar hun toe en was niet de enigste. menige neef en nicht is er wel eens geweest en soms ook samen om te logeren.
Ze hadden al snel contact met de buren, aan de ene kant Toon en Maria en aan de andere kant Gradus en Dinie. Toon was een klein mannetje en die nogal behoorlijk stotterde, Maria een grote struise Duitse. De hele familie kon het goed met hun vinden. Gradus en Dinie kwamen uit Giesbeek dus een gewoon Hollands stel met twee kinderen  die ook met de familie Timmermans behoorlijk bevriend werd.
Duiven werd een middelpunt voor de familie. Iedereen

ging er graag naar toe en bij hun kon ook van alles. Zelf gingen Rienst en Lien ook graag weg, naar Borculo, naar Enschede bij Dora en Louis en op vakantie met Toon en Maria. Rienst werkte in tussen bij Turmac in Zevenaar.
Ze hadden een brommer aangeschaft en ook naar Zeddam toen Pa en Ma er nog woonden kwamen ze regelmatig 's avonds even aanwippen. Jan en Dinie en Mies en Eed werden ook met de brommer bezocht want ook die werden niet overgeslagen.En ook neefjes en vooral nichtjes gingen regelmatig logeren. Lien had al snel huiswerk gevonden, washandjes en handdoeken naaien. Later ging ze voor een bedrijfje in Zevenaar mantels naaien. Het was een klein bedrijfje die vaak voor grotere firma's proef jassen moest maken. Lien was daar wel heel goed in want ze stond bij de familie Hoogendoorn hoog aangeschreven.

Veel deed ze samen met buurvrouw Maria, maar ook vakanties werden samen geboekt. Met Toon en Maria gingen ze heel veel om, allebeide kinderloos dat gaf ook wel een bepaalde band. In het begin een reisje Duitsland en later werd het Oostenrijk, Spanje, Roemeniƫ, Portugal, ze hebben half Europa bekeken.
Jan en Bep sloten zich er ook bij aan en soms ook Bart en Annie. Na een paar jaar kwamen ze een keer met carnaval in Duiven in aanraking en het een geweldig festijn wat ze heel lang hebben gevoerd. Jan en Bep, Lien en Riets, Toon en Maria, Gradus en Dinie en ook in wisselende samenstelling ander familieleden. Jan en Dinie, Eed en Mies,Bart en Annie en ook ik heb samen met Ans ook een paar keer carnaval in Duiven gevierd. Eerst was het alleen in de zaal, later werden ook carnavalswagens gebouwd.
Veel plezier hebben we beleefd met carnaval in Duiven. Dit hebben ze volgehouden tot 1977 toen Jan kwam te overlijden. Jan en Lien hebben mekaar vaak aangevuld. Jan was meestal wel de leider en Lien de uitvoerende. Rienst vond het allemaal wel goed ook met vakantie's.
Op Schiphol vroeg een douane ambtenaar waar de reis heen ging aan Rienst en die riep naar Jan die voor liep, Jan waar gaan we eigenlijk naar toe. Als ze maar weg waren vond Rienst het allemaal prachtig. Foto's hebben ze bij vleten gemaakt en toen ik alle foto's kreeg na hun overlijden heb ik eerst alle bergen en zeeĆ«n er maar uitgezocht en weggedaan ik wist vaak toch niet waar het was,  het was zoveel.  Maar in Duiven kon heel veel en Lien deed ook best veel voor haar zussen.
Kleding maken en als de nood aan de man kwam was er ook plaats in hun huis. Toen Mies in het sanatorium lag is Marijke een half jaar in Duiven geweest.  En toen de ruimte in Genderingen bij Mies toch wel krap werd verhuisde ook ma naar Duiven. Ze heeft het daar best naar haar zin gehad en is nog een keer met de hele familie naar Oostenrijk geweest. In Arnhem is ze overleden en in Duiven is ze begraven. Toen Bart en Annie geen huis hadden direct toen ze trouwden en hebben een paar maanden bij Lien in gewoond.
Ook Ans en ik hebben twee jaar bij hun ingewoond en zowel Yvonne als Hans zijn er geboren. Het was, als waren het de kleinkinderen van Lien en Rienst zo  leek het wel.
Het duurde allemaal tot aan de dood van Bep en toen had Lien het wel gezien met Duiven en ze
begon er op te mopperen en wilde weg.
Toen Rienst in de vut ging in 1985 zochten ze onderdak in Doetinchem. Ze vonden dat op de zevende verdieping van Het Trommelslag aan de Marsmanstraat.

maandag 14 oktober 2013

Lien Timmermans deel 1

Lien Timmermans werd geboren op 20 oktober 1923 in Braamt als derde kind van Lambertus Timmermans en Wilhelmina Visser. Op haar zesde verhuisde ze naar 's Heerenberg met de familie die nu uitgebreid was tot 6 kinderen. School was niet bepaald de plaats waar ze het liefste naar toe ging maar ja het moest.
In 1936 verhuisde het gezin naar Zeddam naar de Grindweg nu 's Heerenbergseweg 26.
Toen Lien 14 jaar werd ging ze werken. Eerst bij Kunst en Huls  leerbewerking in Doetinchem samen met zus Annie op 1 fiets naar Doetinchem en weer terug. Hoeveel ruzies die gehad hebben is ons nooit verteld maar dat het altijd goed is gegaan betwijfel ik. Nog geen 16 en de oorlog brak uit. Toch voor zo'n jong meisje best een spannende tijd.
Fietsen waren er niet meer dus werd er werk kort bij huis gezocht. Zo af en toe hielp ze als dienstmeisje bij enkele families in Zeddam. In de oorlog was Lien net als haar oudere zuster Annie ondanks haar leeftijd niet op haar mondje gevallen en gaf daar waar nodig was , Duitse soldaten als die bij ons in huis waren, behoorlijk van katoen. En Duitse soldaten kwamen regelmatig in huis, ze zetten dan hun auto's naast het huis onder de appelboom die er stond.
Mariet van Bergen en Lien Timmermans
Voor moeder Timmermans maakte het geen verschil als ze maar een beetje fatsoenlijk waren en handen af hielden van de dochters. Behalve Annie, Lien Dora, Mies, Lenie en Dinie kwamen de gezusters van Bergen , Doortje Meijer,en nog meer meisjes regelmatig bij ons.
Lien was vooral bevriend met Marietje van Bergen en Doortje Meijer. Na de oorlog begon Lien bij de familie Rasing als
dienstmeisje, Gerard was van mijn leeftijd dus ik kwam ook

Bij de oude slagerij van Bergen met
Lien Timmermans.
Mariet van Bergen en Riek van Bergen.
Jongen met fiets is niet bekend
regelmatig daar in huis. Rasing werkte bij Kok in Etten en mevrouw Rasing die dreef haar kruidenierswinkeltje met veel elan.
Ik keek vaak met grote ogen rond in de winkel en dacht dat het wel een reuze winkel was. Als ik er nu langs kom zie ik in gedachte de pakjes custard nog in de etalage staan.
Dansen gingen Lien, Marietje, en Doortje veel, zowel in Zeddam als ver daar buiten. Soms deelden ze een fiets als ze er een te kort kwamen maar gingen tot aan Keijenborg toe dansen. Ook dauwtrappen was erg in en het was altijd omdat ook Lenie ook wel eens meeging maar negen uur moesten ze altijd thuis zijn. Dat lukte natuurlijk niet altijd en dan was leiden toch in last. Pa Timmermans kon behoorlijk kwaad worden maar moeder beschermde toch iedereen wel weer. en een half uur later was de rust wedergekeerd.
Op zaterdag gingen Lien, Lenie en soms ook Dinie, altijd naar Doetinchem om inkopen te doen en ook om vlees voor de zondag te halen. Soms mocht ik dan mee en werd van alle kanten verwend door mijn zussen.
Lien Timmermans Riest Velsink
Lien had een jongen leren kennen en dan spraken ze op zaterdag altijd af en gingen dan eerst koffie drinken bij Vinkenborg, of in de Heezenstraat bij Chevalking.
Lien en Dinie in Doetinchem
Dat was voor mij wel een belevenis want kreeg dan ook vaak een gebakje, ook verder kwam ik die dag nooit wat te kort, moest alleen mijn mond houden over de jongens. Gezien alles wat ik kreeg deed ik dat met plezier, soms versprak ik me dan wel bijna maar heb nooit veel verteld.
Die jongen heette Rienst en het werd gewoon Rinus toen hij ook bij ons thuis kwam. Dus Lien en Rienst hadden verkering en die verkering heeft best lang geduurd. Natuurlijk kwam ik ook bij Rients in Doetinchem aan huis. Rienst werkte bij de AKU in Arnhem en Lien was intussen in in 1951 in Ulft bij Berghaus gaan werken. In de zomer op de fiets en 's winters reed er een bus. Ze kon van alles maken en heel vaak was ik proefkonijn en werd er een jas of iets voor mij gemaakt en kan niet zeggen dat ik er erg blij mee was. Ook breien deed ze graag en heeft me eens een trui gebreid van allemaal restjes garen.
Lenie en Lien in Doetinchem
Ykenbergerweg
Van buitenkant prachtige trui maar dat ding kriebelde overal. Had dat ding niet graag aan maar ja moeders wil was wet.
Lien heeft tot aan haar trouwen gewerkt bij Berghaus, Lenie en Dinie hebben er ook gewerkt maar Lien heeft er 6 jaar gewerkt.










Lien en Rienst 27 mei 1957
Samen met Rienst ging Lien elk jaar op vakantie, toen altijd met de fiets naar Amsterdam en omgeving toen Annie er woonde en naar Den Haag. Soms gingen een vriendin van haar met de verloofde mee soms Lenie. Maar vakantie zat in hun bloed. Ook weekeinden naar Lochem en Enschede naar Jan en Bep en Dora en Louis werden regelmatig gemaakt.
Na een best lange verkeringstijd besloten Lien en Rienst op 27 mei 1957 te trouwen.





 Ontslagbewijs  Berghaus
Ze kregen een huis van de AKU in Duiven. Het zou geen uitbundig feest worden waar daar hield Lien niet zo van. Het werd gewon in huis in Zeddam gevierd. De laatste bruiloft die oma nog meemaakte.
Eerst moest het huis helemaal schoongemaakt en natuurlijk van alles aan gedaan worden.
Zo maakten wij kennis met Duiven wat toen alleen eigenlijk bebouwing aan de Rijksweg kende en een paar boerderijen rondom.
Dat was een begin van de periode Duiven.
Deel twee zal daar over gaan.

zondag 29 september 2013

Berlijn 2013 slot

Woensdagmorgen al vroeg weer wakker. Nog even nagedacht over gisteren en toen douchen, ontbijten en dan op weg. Eerst kijken in de Wielandstrasse. Het was niet zo heel ver van het hotel misschien nog twee km. dus doorstappen want ik wilde nog zoveel doen en moest ook zorgen op tijd op het vliegveld zijn.
Wielandstrasse vlug gevonden want dat had ik van uit de bus al vaker gezien maar die straat loopt erg ver door.
Hoek Wielandstrasse 
Bij het nummer goed gekeken of ik een bekende naam zag maar dat was niet het geval. Even blijven staan en toen er iemand uitkwam de mevrouw met veel vragen bestookt maar kon me geen goed antwoord geven. Helaas ook deze poging mislukt. Kantstrasse afgelopen en toen een sightseeing bus genomen met ook een tocht over de Spree. Nog een keer door de stad met een paar stops onder andere weer bij de Brandenburger tor. Daar nog wat langs gelopen ook kan je daar goed zien waar de muur heeft gestaan. Onvoorstelbaar wat er toch allemaal is gebeurd in Berlijn.

 Voor de omgekomen vluchtelingen


De plaats waar de muur heeft gestaan door middel
van de koppelstones
Ook stil gestaan bij de kruizen voor die neergeschoten zijn bij hun vluchtpogingen om van oost naar west te vluchten. Ook dit maakt weer indruk.Hoe hebben mensen dat toch allemaal kunnen doen. Maar ja een mens wil graag macht en rijkdom hebben. Elk middel is geoorloofd mits men er maar zelf beter van gaat worden. Even verder het monument voor Roma en Sinti. Het mocht geen groot monument worden wat vooral de Joodse gemeenschap vond dat het in het niets voel bij hetgeen hun geloofsgenoten was overkomen. De tijd om verder te gaan met de bus was gekomen en een stukje verder stopte de bus bij het centraal station vandaar vertrok de boot over de Spree.  Was ergens best blij nu even niet te hoeven te lopen. Zag nu de stad vanaf het water wat toch ook best indrukwekkend was.
Sinti en Roma monument
Intussen was het best later geworden als ik gehoopt had en wilde nog naar de Nederlandse ambassade. Het moest allemaal kunnen want de ambassade ligt niet zo heel ver van het station af. Daarnaar toe gelopen en moest wel veel moeite doen om toch binnen te komen. Je moet je van te voren aanmelden en dat had ik niet gedaan.  Was al vlug weer buiten want ook hier gaven ze aan mij geen informatie. Dus bus weer gepakt en naar het hotel om mijn koffer op te halen die ik daar neergezet had.  Toen de twijfel gaan we nog wat eten voor we naar het vliegveld gaan of zien daar wat te eten te krijgen.
Centraal station
Knoop doorgehakt ik eet nog wat in de Xantener Ecke waar ik gisteravond nog was geweest. Daar naartoe gelopen en nog wat te eten besteld. Kreeg veel meer als ik verwacht had us ik kon lang niet alles op.
Stolperstenen voor hen die er ooit woonden
Vlak bij het restaurant kwam ik een paar stolper steinen tegen van Joodse mensen die daar gewoond hadden en niet meer terug waren gekomen. Het moet voor de huidige bewoners toch wel vreemd zijn dat ze in een huis wonen die toch eigenlijk toebehoorde aan heel andere mensen. Natuurlijk na zoveel jaren is er niks meer te veranderen en heb geen idee natuurlijk hoe zoiets na de oorlog allemaal geregeld is. Geloof niet dat ik in zo'n huis had kunnen wonen.  Toen op naar vliegveld en precies op tijd vertrokken we richting Amsterdam. Na best een goede vlucht kwam ik in Amsterdam waar Annette me op stond te wachten en me naar Zeddam bracht. Moe maar voldaan kwam ik best weer vreemd i mijn stulpje aan. Had prachtige dagen gehad en weet bij leven en welzijn ga ik nog eens terug naar Berlijn. Dit is in het kort mijn Berlijn reisverslag. Heb er foto's bijgezet die ik zo links en recht geschoten hebt.
Branderburgertor met de onafscheidelijke hijskranen


Hotel Majestic


Drukte bij de Brandenburgertor


Berlijn 2013 deel 3

Wakker worden en horen dat de auto's over natte straten rijden is verre van leuk. Nou ja regen of niet had me voorgenomen om het museumeiland te bezoeken dus douchen, ontbijten en dan op pad. Zo nodig maar een plu kopen en zou het grootste gedeelte wel binnen lopen en zitten. Bus en metro naar de Gendarmenmarkt, een groot plein met prachtige gebouwen er aan. Eerst de Duitse Dom, die was nog gesloten, langs het beeld van Schiller gelopen naar de Franse Dom.
Fridrich Schiller. op achtergrond de Berlijnse opera


Franse dom blik van boven af 



Gedeelte van het carillon 
Die was open en je naar de krans om van het uitzicht te genieten. 254 treden omhoog en je was er. Kalm aan in mijn eigen tempo trap gelopen en af en toe naar beneden kijken hoe hoog ik al was. Een mooi uitzicht en was vlak bij het carillon die de tijd dat ik er was niet speelde. Buiten gekomen bleek ik vlak bij het standesamt te zijn. Daar navraag gedaan omtrent een familielid maar ze gaven me geen informatie. Was geen directe verwantschap. Doorgelopen naar het museumeiland en daar begonnen met mijn museumbezoeken. Langs de Berlijnse Dom naar het Pergamon museum.


MozaĆÆek muur in het Pentagon museum

Heel indrukwekkend en eer interessant wat er wel niet te zien was. Onmogelijk om dat goed te fotograferen met een gewone compact camera. Meer als twee uur rondgekeken ook nog naar het Islamistisch museum gekeken en dan merk je dat er wel een waanzin is dat er zoveel godsdiensten zijn. Het Joods, christelijk en ook de islam   hebben zoveel overeenkomsten en denk je moeten we daar dan oorlog over voeren? Hebben allemaal een verheven iemand met alleen een andere naam. Hebben allemaal een hel en hemel. Misschien dat ik me daarom ook niet bij een club ben aangesloten. Ik geloof op mijn eigen manier en heb daar geen kerk of wat dan ook bij nodig. Vanuit het Pergamon op naar het Altes museum. Vroeger was het het Egyptisch museum maar dat hebben ze ondergebracht bij zowel het Altes als het Neues museum.
Het Altes museum hadden ze voor mij wel de meest aantrekkelijke informatie ook het Nefretete en Achneton gedeelte sprak me erg aan. Daar mocht weinig gefotografeerd worden. Ook daar wel meer als twee uur gelopen en op zijn tijd toch ook wel gezeten.
Altes museum
Is het fijne van een museum, er staan veel bankjes.
Intussen was het al zes uur en had de knollen op. Metro en bus richting hotel, onderweg bij Banhof Zoo een friet met curryworst gegeten en was blij dat ik even op bed kon liggen. Had wel heel veel gelopen. Maar tegen achten even opgefrist en nog naar de Xantener Ecke, een cafĆ© bar restaurant lopen om een pilsje te nemen waar ik best zin in had gekregen. Ging aan de bar zitten en er was een keus uit zestien soorten bier. Heb me bij een eenvoudig pilsje gehouden. Beetje kunnen kletsen want het was er behoorlijk druk, vooral het restaurant gedeelte was erg in trek Tegen tienen maar richting hotel gelopen wat niet ver er vandaan lag. In de bar van het hotel zaten nog een paar landgenoten dus daar even bij gaan zitten. Het waren voetballiefhebbers. Een was anti Ajax en Feijenoord, dus voelde me meteen verwant met hem en de ander ging vooral naar Engeland om daar voetballen te kijken.  Na nog een paar witte wijntjes genomen te hebben zochten we maar onze kamers op. Die landgenoten moesten om half acht al in de bus zitten richting Holland.
Kon eerst de slaap niet vatten en dacht aan alles wat ik de afgelopen dagen had beleefd. Morgen nog en dan was de trip ten einde. Ook overdacht hoe gaat het weer verder als ik in Zeddam ben. Besloten om toch door te gaan met mijn politieke ambitie om me verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad. Zo kan er in een half jaar veel veranderen. Begin maart nog denken om te verhuizen naar Limburg en nu dit. Mijn leven blijft een roller coaster.

vrijdag 27 september 2013

Berlijn 2013 deel 2

Kaufhof Des Westen
KaDeWe
Best geweldig alleen meeste niet voor onze beurs
s'morgens werd ik al vroeg wakker van het geraas van de auto's die over de Brandenburgischestrasse reden de straat waar het hotel aan lag. 44 auto's per minuut heb ik geteld. Twee minuten auto's en een minuut stilte, stonden de verkeerslichten op rood. Wat ging ik doen na het ontbijt? Eerst koffie drinken bij KaDeWe of wel kaufhof des westen, een giga warenhuis. Niet het goedkoopste maar wel geweldig om te zien. was even over tienen toen ik daar binnenging en na even zo links en rechts te hebben gekeken doorgelopen naar het restaurant op de zesde etage. Ik had geluk bij het raam was nog plaats vrij en heb me daar heerlijk met koffie en kuche neergezet. Je hebt daar een pracht uitzicht maar zit nu wel tussen alle hoog bouw en ziet niet vaal anders als dak en glas. Toen kwam er een echtpaar en die vroegen of ze er bij mochten zitten en natuurlijk mocht dat.  Mijnheer ging wat te eten en drinken halen en die mevrouw dik in de tachtig begon een vulpen uit papier te halen en wat te schrijven. Was meteen jaloers op zo'n handschrift en ik gaf haar een compliment, ook over de pen. Het bleek een oude pen te zijn waar je alleen daar nog zo'n veer kon krijgen. Ze kwam uit TsjechiĆ« en har man uit Engeland en ze woonden al veertig jaar in Londen. Ze waren voor de negentiende keer in Berlijn om de opera de Ring der Nibelungen te zien van Richard Wagner. Na over en weer de mooiste plekjes van Berlijn te analyseren raadde de man mij aan om 's middags in Hotel Adlon koffie te drinken. Waarschuwde me meteen het is er niet goedkoop.
Televisietoren 225 mtr
Rond elf vond ik het tijd om verder te gaan want er stond nog veel op programma. Eerst de televisie toren die is tweehonderdvijfentwintig meter en je hebt een prachtig uitzicht. Dus metro in en daar naar toe. Het was er wel druk maar hoefde toch niet lang te wachten. Gelukkig was er redelijk zicht en inderdaad geweldig uitzicht. Ben niet naar het restaurant gegaan om dat het daar zo druk was.
















Rondblik op Berlijn. van verschillende kanten genomen.
















Naar beneden straat links af en toen naar het Deutsch Historisch museum. Heel erg interessant en de geschiedenis van Duitsland en Nederland hebben toch veel raakvlakken.
Hotel Adlon. Speciale belevenis
En toen koffiedrinken in hotel Adlon. Al voor de oorlog erg beroemd, plat gebombardeerd en weer net als heel Berlijn weer prachtig opgebouwd.Alle grote der aarde hebben daar al gelogeerd, politici, filmsterren en zangers en alle kunstenaars van naam. Binnen mag niet worden gefotografeerd worden.  Bij binnenkomen verwelkomd door een portier in uniform met een beschaafde knik. Ober die super beleefd de bestelling opnam en ik nam alleen een espresso. Het werd inderdaad een lekkere espresso. Heb me de ogen uitgekeken welk pracht en praal er was. Ook de meeste gasten hadden hadden de kleding niet bij C&A in de uitverkoop gehaald, voelde me niet zo erg op mijn gemak. Er stopte een taxi en de portier haastte zich onmiddellijk naar het portier maar hij hoefde die niet te openen want er was al denk ik een bediende uitgesprongen en het portier opende en de hoge gast uit hielp stappen.Het was , ik denk een Afrikaan, lange jas aan hoge hoed op en liep samen met de portier zeer gestaag naar binnen, de bediende er achter aan en een andere bediende kwam met een lading koffers daar weer achter aan. Een indrukwekkend gezicht. Heb de zes eurie voor de espresso betaald en toch maar vlug verder gegaan.
Naar het Joods museum, heel indrukwekkend het gedeelte over de Holocaust.
Joods museum. Indrukwekkend
Holocaustgedeelte
Daar mijn tijd overgedaan en toen richting Holocaust monument en wat denk je, op maandag gesloten. Dus het informatie centrum niet gezien, maar had het nodige natuurlijk al wel gezien waar ik het nodige nog wel had gezien. Wel er nog tussen door gelopen en blijft ijzig daar.
Monument voor alle vermoorde Joden tijdens
de tweede wereldoorlog
Holocaust monument.
Informatie gedeelte,
weer niet gezien
  Nog even daar bij de Brandenburgertor gelopen en toen naar het hotel even opfrissen en dan een curryworst eten vlak bij het hotel bij een imbis. Kwam tegen achten hotel uit en zag dat de luiken van de imbis gesloten werden en ik dus op zoek moest naar iets anders. Stukje gelopen en zag daar restaurant/bar Q BA. Even op de kaart gekeken en het leek me wel wat. Een wijntje besteld en een steak speciaal gebraden met een salade erbij. Heerlijk gegeten en ook de atmosfeer wat daar hing was geweldig dus toch een karamel dessert besteld, ook dat was heerlijk. De dienster kwam vragen of ik nog wensen had en antwoordde dat mijn wens nog wel was een glas rum met een lekkere Havanna, nou dat kon er was een rookkamer.Kon me deze kans niet voorbij laten gaan en heb me daar en sigaar besteld, aangestoken met sandelhout en lucifer en en Copa Libre er bij besteld. De prijs van de sigaar heb ik alleen Annette verteld en zal hem hier niet noemen maar die was heerlijk net als de rum en de muziek op de achtergrond. Ik waande me in 1964 aan het strand van Havanna samen met Che Guevara, Raoul en Fidel Castro mijmeren en overleggen hoe we de wereld wel zouden veranderen. Voelde me toch een strijder. Idioot maar het was geweldig. Toen maar richting hotel zo tegen elf. Een geweldige dag gehad. Dag twee

Berlijn 2013 deel 1

Toen eind augustus Heidy mij een reischeque gaf was ik totaal overdonderd. Wist niet wat me overkwam en heb haar eigenlijk niet eens spontaan bedankt.Toen vlug aan surfen welke mogelijkheden hebben we hier mee maar kwam al vlug weer op mijn wens nog een keer Berlijn te bezoeken. Vier dagen Berlijn en dan met vliegtuig, zondags vroeg weg en woensdags laat terug, dat was het wel. Naar het reisbureau gegaan en de dame die maakte me nog enthousiaster als ik al was en toen meteen besteld. 22 september vertrekken en 25 terug, dat stond nu vast. Zaterdag 21 september, eerst nog geholpen hier in het verzorgingsgedeelte met een lezing over de oude gemeente Bergh en toen wachten op tien uur dan ging ik met de bus en trein richting Schiphol. Kon het rustig aan doen want had tijd genoeg. Na overgestapt te zijn in Doetinchem, Arnhem, Utrecht en Amsterdam Duivendrecht kwam ik om half twee aan op Schiphol. Was al heel lang geleden dat ik het laatst op Schiphol was geweest dus moest behoorlijk kijken waar ik was en waar ik naar toe moest.
Nadat ik zeker was dat ik wel wist waar ik naar toe moest eerst maar koffiegedronken en wat zoets gegeten want daar nog het meeste zin in. Gaan zitten op een bankje tussen de aankomst terminals en daar mensen bekeken die uit de verschillende vliegtuigen kwamen. Was wel mooi gezicht, de mannen vooral tussen dertig en veertig moesten laten zien hoe bruin ze wel niet waren geworden waren gekleed in de korte broek en zoveel mogelijk open T shirts, meteen mopperen dat het hier zo koud was. toen werd het tijd om ook maar eens naar de vertrekhal te gaan en me in te checken. Daar kennis gemaakt met een dame die op het vliegtuig naar Curacau ging. Een poosje meegepraat en daar mijn beste Engels maar voor de dag gehaald. Het was een Surinaamse dame die al vanaf haar jeugd in Londen woonde en al wel bijna de hele wereld gezien. Hadden het over de wereldpolitiek met al de schoonheid en vooral de minpunten daarvan. Toen brak voor mij de tijd aan om richting vliegtuig te gaan. Natuurlijk lukte het zelf inchecken niet meteen en me maar laten helpen.  Het vliegtuig vertrok vijf minuten eerder als gepland en was dus al vroeg in Berlijn. Daar buiten was het heel erg koud en moest zoeken waar de bussen vertrokken. Stond slecht aangegeven want het vliegveld wordt afgebroken en zit te wachten op het nieuwe vliegveld. Tegel is nu ook erg oud en beetje aan vervallen dus wacht echt op sluiting. Bus gevonden en op richting hotel. Was al voor negen bij het hotel dat op zo'n vierhonderd meter van de Kurfustendamm. Om twaalf kon ik pas beschikken over de kamer dus maar weer terug gelopen richting Ku"dam. Meteen werd ik geattendeerd dat er verkiezingen in Duitsland waren want vlakbij stond een TV ploeg een kandidate te interviewen.
Verkiezingscampagne bij Xantener ecke
Wie het was? Ben er niet achtergekomen.
Toen maar doorgelopen langst een van de duurste winkelstraten van Europa waar Gucci, Dior, Rolex, Cartier en alle grote kleding, juweliers en andere luxe artikelen winkels gebroederlijk naast elkaar staan.
Stuk Oost Duits verleden
ingepakte Gedachteniskirche. 
Onderweg rustig een koffie gedronken en doorgelopen naar de Gedachteniskirche wat ik bijna niet terug kende omdat het bijna helemaal ingepakt staat vanwege reparaties.Terug gelopen richting hotel want denk dat afstand toch wel drie km is dus zes km is dan om te beginnen een leuke afstand. Ongeveer twaalf was ik weer bij het hotel en kon beschikken over de kamer. Eerst de mobiel maar op twee aflopen gezet en lekker het bed ingedoken. Om twee opgestaan fris, gemaakt en richting bus gelopen. bus gepakt en op goed geluk maar gaan rijden. Overgestapt in de metro en daar ook maar ergens uitgestapt waarvan k dacht laten we hier maar eens gaan kijken. Het was een oud stuk Oost Duitsland wat al voor een gedeelte gerestaureerd is en waar nog volop gebouwd word.Daar weer bus gepakt en bij Checkpoint Charlie uitgestapt.
foto zoals het ooit was
bij Checkpoint Charlie
Voor vijf jaar geleden was het niks maar nu nog minder. daar niet te lang gekeken maar wel naar het bezoekerscentrum gelopen. Daar levensgrote afbeeldingen van alles wat zich tijdens en na de tweede oorlog zich hier heeft afgespeeld. Van daaruit verder gelopen richting Topografie des Terrors waar in veel foto's en teksten de verschrikkingen van het Nazi regime worden afgebeeld. Dit is vrij nieuw maar zeer indrukwekkend omdat het geplaatst is achter de restanten van de muur. Het was redelijk druk maar er was een waardige stilte.
Een schril contrast, voor de
verschrikkingen van de tweede
 wereldoorlog achter de restanten
van de muur 
Ook in het centrum wat groter was als ik gedacht had was er een serene stilte. Sommige foto's al vaker gezien maar ook nog weer veel nieuw materiaal.Intussen liep de klok naar zessen en ik wilde nog wel wat eten en nog langs het Holocaust monument en de Brandenburgertor lopen.
Een van de gewelddadige foto's
Vanaf de Potsdammerplatz richting Holocaustmonument kwam ik langs een Indisch restaurant Amarit wat me wel wat leek. Daar hing een heel mooie Indische sfeer. De eigenaar liep er in een prachtig Insisch gewaad met een Sikh tulband of hoe zo'n ding mag heten op zijn hoofd. Heb me gewaagd aan een Lamb Tikka, lamsvlees in speciale saus, middel scherp voor de zekerheid genomen maar tussen twee happen een slok cola genomen om te blussen. Was heerlijk. Intussen was het al aan het schemeren en toen toch maar langs het monument gelopen richting Brandenburgertor. Toch nog maar even door de kubussen van het monument gelopen en me voorgenomen om morgen terug te komen.
Brandenbugertor bij het vallen
van de avond
Brandenburgertor stond intussen in de schijnwerpers wat best een mooi gezicht was. Rond het plein wemelde het van auto's van de diverse televisiestations en ook hier weer veel mensen vanuit alle windstreken van de aarde Allerlei talen hoorde je maar bijna geen Duits. Begon moe te worden na toch best een lange dag en ging richting metro om naar het hotel te gaan. Het was ff puzzelen om te kijken waar ik uit moest stappen maar eenmaal gevonden was ik blij dat ik kon zitten. Intussen begon ik te merken dat ik gegeten had en dat mijn darmen begonnen te werken. Heb in een behoorlijk tempo van bus naar hotel gelopen en was blij dat ik het toilet gehaald had. Om negen maar besloten om te gaan slapen want ik had de knollen op. Dit was dag 1
Het is wel een glazen stad geworden
Kantorencomplex in de buurt van Potzdammerplatz

vrijdag 20 september 2013

Bij elkaar

Zo vorige week alle blogs bij elkaar gezet.Wilde ze niet verloren laten gaan. Geen idee wie dit allemaal leest, heb nu de meeste lezeres uit de V.S. Hebben ze zoveel belangstelling wat ik schrijf? Lijkt er wel op.
Was me het weekje wel. Zaterdag eerst vrijwilligers middag/avond, was erg gezellig. Kwam net voor middernacht in huis dus netjes gehouden.

Vorige week zondag naar Duitsland naar Praest voor een schutterstreffen. Ook daar best naar mijn zin gehad, de nodige contacten kunnen leggen met andere verenigingen onder het genot van het nodige gerstenat.

Dinsdag had de fiets uit de berging gehaald en kwam tot de ontdekking dat ik mijn mobiel boven had laten liggen. Fiets tegen de muur bij de deur gezet, naar boven gelopen en toen ik terug kwam weg fiets. In drie minuten had ik een fiets en zo weer niets. Dus maar naar Rudy gegaan om een andere fiets aan te schaffen.
Goeie fiets terug maar nu wel beter elke keer op slot zetten ook al is het maar voor even.

Vrijdag verjaardag van Ronald in Beek gehad. Heel gezellig, de laatste twee uur behoorlijke gezellige politieke discussie gevoerd. Kwam erg vroeg zaterdagmorgen in huis.

Zaterdag middag zeepkistenrace, heb inderdaad zeepkisten gezien maar tegen half negen ging bij mij toch wel de lamp uit dus maar onder de wol gekropen.

Zondag verjaardag van Robert, ook daar erg gezellig, vanmorgen tot bij enen volgehouden. Afgelopen dagen wel beetje slaap te kort gekomen maar zullen dat wel weer inhalen.

Komende zondagmorgen vlieg ik naar Berlijn dank zei Heidy, voor een verblijf van vier dagen. Die dingen bekijken die ik vorige keer heb gemist nu gaan zien. Is een heerlijke onderbreking. Ga zaterdagavond met de nachttrein naar Schiphol, vlieg al vroeg dus heb de hele dag dan nog voor me. Ga ook nog opzoek naar neef Hans. benieuwd of ik er iets van kan terug vinden.

Daar echt overdenken van wil ik wel of niet in de politiek stap. Weet nog niet helemaal zeker of ik het doe vooral gezien mijn leeftijd.

En verder? Als ik terugkom meteen weer donderdagavond vergadering bij me thuis met onze werkgroep van de Heemkunde. Volgende week zaterdag een heerlijke avond met oud collega's. Sommige al vijftien jaar niet meer gezien.

Voor wie mijn blogs ook leest, laat eens een berichtje achter. Zou dat zeer op prijs stellen.

vrijdag 13 september 2013

65 en dan?

dinsdag 1 april 2008


Waarom een blogger? Eigenlijk zomaar.Weet ook nog niet goed wat ik er allemaal mee ga doen. hoop om hem toch nog een beetje interessant te maken en hem regelmatig bij te werken.
Het is dan wel 1 april dat ik er echt mee begin maar wil het toch niet als grap beschouwen.
Vanmorgen eerst een cadeautje gehaald voor de kleindochter die zondag vier jaar wordt
Vanmiddag een pc middagdag van gemaakt. Veel oude bestanden opgeruimd en ruimte geschapen.
Vanmorgen al heel vroeg ge- chat met een vriendin uit Limburg,haar kleinzoon van zes jaar heeft verleden week een longtransplantatie ondergaan Het is een heel ingrijpend gebeuren voor de hele familie

Ruim twee maanden stilte

maandag 16 juni 2008


Na ruim twee maanden stilte op mijn blog, een nieuwe start. Ben ruim twee maanden bij Anne-Marie geweest in Limburg. Anne-Marie is een jeugdvriendin, we kennen elkaar nu al bijna vijftig jaar. Haar kleinzoon die toen zes jaar was onderging op 26 maart een dubbele longtransplantatie wat een zeer spannende tijd was.Heb haar zo goed en zo kwaad als dat ging ondersteund en in rond het huis klusjes opgeknapt en de tuin een beetje gedaan. Heb ondanks alle narigheid die er was toch een goeie tijd gehad. Ben weer een week in Zeddam en doe nou hier een beetje het huis,de tuin en ga familie bezoeken afleggen. Met Dean de kleinzoon van Anne-Marie gaat het een heel klein beetje beter.Zal me voorzichtig uitdrukken want het is en blijft een angstig spannend iets.Kijk dagelijks regelmatig op de site van "longtransplantatie.nl om te zien hoe het al die mensen vergaat die een transplantatie hebben ondergaan of op de wachtlijst staan.

Blog

dinsdag 24 juni 2008

Blog werkt nog niet echt goed.Hoop dat ik het nu gevonden heb hoe het moet.
Na de lange wandeling van zondag toch gemerkt dat ik toch wel meer zal moeten lopen om de tocht naar Nice te kunnen maken. Vanavond afscheid van de cliĆ«ntenraad van het verzorgingshuis. Ben te weinig meer in Zeddam om dat nog te kunnen doen. Verder? nog aan het opruimen. Al veel opgeruimd maar het is net of er steeds meer bij komt 

Vrij

woensdag 25 juni 2008


Vrij?
Waarvan,van al mijn vrijwilligerswerk.
Gistermorgen alle stukken die ik nog in mijn bezit had gesorteerd en gisteravond het voorzitters schap van de cliƫntenraad in het verzorgingshuis over gedragen.
Kort gehouden was binnen een kwartier al weer weg. Na denk ik veertig jaar diverse baantjes in verenigingen e.d. te hebben gehad, nu gen verplichtingen meer.
Wat heb ik zoal gedan?bestuurslid schaakverenigingen,schaaklessen gegeven op basisschool, o.r lid Turmac, binnen de FNV van alles gedaan en overal ingezeten van voorzitter plaatselijke afdeling tot in de bondsraad,cliĆ«ntenraad soc. dienst, voorzitter cliĆ«ntenraad verzorgingshuis, voorzitter centrale cliĆ«ntenraad thuiszorg,bestuurslid schutterij en nog veel meer. En altijd vrijwillig. En nu, alles over. Voel wel berusting, nog geen voldoening,heeft te maken met het afgelopen jaar. Voel dat ik toch mensen in de steek heb gelaten,in de verenigingen en ook wel privĆ©. Vanaf verleden jaar 9 juni toen Annie naar het ziekenhuis ging heb ik mijn leven op de kop gezet. En nu verder? morgen meer 

Uitbreiding

donderdag 26 juni 2008


Gisteren gesnuffeld in het archief om toch nog meer over de fam, te weten te komen. Weer nieuwe dingen gevonden en de lijst met namen wordt steeds groter. Heb gemerkt dat gegevens die op internet staan niet altijd betrouwbaar zijn. Dus de gang nar het archief en de oude boeken duurt voort.
Ga binnenkort naar Nassau in Duitsland om te kijken wat daar voor gegevens liggen. Gisterenavond nog gelopen met Annette, knie houdt zich toch beter als ik verwacht had.
Dus wie weet wat er nog komen gaat.
En vandaag? Wassen,stofzuigen en strijken.morgen meer 

Anders

vrijdag 27 juni 2008


Soms maak je 's morgens vroeg plannen voor wat je die dag ga doen en dan loopt alles anders. Zo ook gisteren.

Plannen gemaakt voor in huis, niet veel van terecht gekomen.nog wel afgestoft en het stofzuigen afgemaakt, maar het was te mooi buiten om binnen te zitten dus naar buiten gegaan.

Een eind gefietst, over de markt gelopen en een terrasje gepikt.

Eerst voor volgende week donderdag een treinreis geboekt. Ga een week naar Nassau aan de Lahn in Duitsland, ligt dertig km achter Koblenz, ga daar wandelen,archieven bezoeken, er is een gemeentelijk en een kerkelijk archief dus genoeg te doen.

Donderdag 3 juli gaan en de tiende terug komen.

Is heel netjes zo'n treinreis boeken, ze zoeken het snelste maar ook het goedkoopste voor je uit.Aan het Googelen naar hotels en pensions voor die week, is nog genoeg vrij dus ik neem woensdag pas de beslissing waar ik blijf.

Neem de rugzak mee stop die vol boeken en ga de stilte opzoeken die me het antwoord geeft op alle vragen die ik heb.

Gister avond het rondje Zeddam gelopen met Annette(is 9,2km)dus beweging genoeg gehad.

En vandaag? ik laat me verrassen wat er komt. 

Vrijdag

zaterdag 28 juni 2008


Toen ik nog werkte was de vrijdag een dag waar je naar uitkeek. Nu is het een dag als alle anderen.
Wat in huisgedaan,buurman geholpen met posters plakken,
Doetinchem gefietst en samen met Annette naar IKEA geweest ze moest een nieuw bed hebben. en geslaagd.
Dokumentatie gekregen over Nassau. Ben benieuwd wat ik daar allemaal nog kan vinden.
Ga daar ook maar veel wandelen,toch een beetje training voor?
Morgen meer. 

Onverwachts

zondag 29 juni 2008


Ja heel onverwachts heb ik een andere fiets. Gisteren een buurman geholpen met omrollen van etiketten. Normaal besteed hij dat uit als thuiswerk of doet hij dat zelf, maar er was spoed bij en hij zat met twee ontstoken voeten dus heb ik hem geholpen. Onder het koffiedrinken bood hij me een elektrische fiets aan als beloning dat ik hem zo snel kon helpen, moet nog een kleinigheid bij maar voor dat geld een prachtige fiets. Gisteravond nog even een pilsje gepakt in de kroeg, fiasco, is toch niks meer voor me.
De treinkaartjes ontvangen dus dat is ook voor elkaar.
Yvonne zit in Griekenland,kreeg smsje 40 graden maar ze hadden het er prachtig. zo'n temperatuur hoeft hier ook niet maar een beetje zon kan toch geen kwaad.
En vandaag? niks op het programma 

Het werkt weer

dinsdag 1 juli 2008


Hoera, na toch wat sleutelwerk en gepruts doet mijn pc weer gewoon.
Kon op sommige sites wel komen andere niet, blog werkte niet,soms hyves wel soms niet. Denk het nu weer normaal te hebben.
Zondag eens rustig aangedaan,wel een heel eind gefietst.(zonder motor)Gisteren weer eens aan het opruimen geslagen als ik niet met de pc bezig was, boeken uitgezocht die ik mee neem naar Nassau, mailtjes beantwoord en op ziekenbezoek geweest bij een vriendin geweest die erg ziek is.
En vandaag?
Eerst digitenne weer terugbrengen naar kpn en verder?zie wel

Mooi weer

woensdag 2 juli 2008


Ja alles loopt met dit mooie weer zelfs de pc..
Gisteren digitenne teruge gebracht alleen het boekje zat er niet bij moest weer terug naar Doetinchem.
Schuur weer eens flink onderhanden genomen de berg wat naar de stort moet groeit behoorlijk.
Gisteravond nog eens vijftien km gelopen.
De fiets opgehaald was moe maar kon toch niet slapen dus veel later geworden als de bedoeling was.
Kaart naar Miranda gestuurd die is jarig vandaag.
Dadelijk naar het archief,dingetjes klaarzetten voor morgen,nog even in de tuin, vanmiddag nog oppassen op Bart en Anouk en dan?
Ik had eerder geschreven dat het stamboom op familieband.nl zou komen, daar ben ik even mee gestopt want in september kan ik mijn bestand wat al helemaal klaar is zo overzetten, dus even geduld 

Even er tussen uit

donderdag 3 juli 2008


Ja vandaag reis ik af voor een weekje naar Nassau in Duitsland.
Ga proberen daar nog wat in archieven te zoeken naar voorouders, en vooral wandelen.
Maar vooral proberen om weer evenwicht te krijgen in het vervolg van mijn leven.
Wat wil ik verder nog gaan doen en hoe ga ik dat invullen.
Hier in Zeddam is dit weekend Kermis en dan wil ik toch liever niet hier zijn.
Slecht geslapen, net of ik nog nooit gereisd heb, al heel vroeg wakker.
Moet het koffer nog pakken, heb nog niks klaargelegd, weet nog niet wat ik meeneem.
Gisteren?Archief geweest, mijn e mail adressen eens opgeschoond en gegevens overgezet op de mobiel, Bij Bart en Anouk geweest en een pension geboekt.
Telefonisch wilde toch een zekerheid hebben, komen me van het station ophalen van middag. Eerst werd er niet opgenomen en even later belde ze mij op, prijs afgesproken (nog goedkoper als op internet stond) en boden meteen aan om me an het station te halen. Goeie service.
Ga vanaf Doetinchem maar vroeg genoeg want dat eerste stuk is toch altijd een groot vraagteken.Rijden er treinen ja of nee.
Wil een heel week maar eens geen pc zien en zal dus ook een week niet schrijven, heb mijn mobiel bij me dus kan altijd een sms je ontvangen en misschien stuur ik er zelf links en rechts ook wel een.
Voor iedereen de groeten en tot tien juli 

Terug

donderdag 10 juli 2008


Zo van middag om vier uur was ik weer in zeddam. Wat gevonden in Nassau? Wat betreft stamboom niet veel.
Heb wel meer als een dag in archieven doorgebracht maar moet weer terug nu naar Darmstad. Verder? Veel gelopen, lange dagen gemaakt en in de stilte het antwoord gezocht.
Vele uren in stilte doorgebracht, onderweg veel gezien.
Gelachen en gehuild, gevloekt en gebeden, gegeten en gedronken, geslapen en wakker gelegen, gepraat en heel stil geweest.
En het antwoord gevonden waar na ik zocht? dat bestaat niet.
Gemerkt dat ik de geboren solist ben, kan niet in een koor zingen of in een team spelen en kan ook geen dubbelspel spelen of een duet zingen. Ben het meest ideaal als ik alleen ben.
Als ik alleen ben maak ik geen ruzie, spreek ik niemand tegen en loop niemand voor de voeten.
Verder zal ik zo af en toe een terugblik op de dagen maken. Moet even alles op een rijtje zetten en verwerken wat er allemala gebeurd is.
Wel gemerkt dat een heel grote tour even in de ijskast gezet moet worden. Moet toch alles nieuw aanschaffen, de schoenen, afgesleten, de rugzak te klein en de tent niet waterdicht. Dus even wachten.
En het gaat me allemaal nog goed op een ontstoken teen na. Heb vergeten een blaar goed te behandelen.

Nassau

vrijdag 11 juli 2008





Zoals ik al eerder schreef heb ik veel gelopen daar. alles bij elkaar zo'n 140 km. in vier dagen. Langste afstand op een dag was 45 km. is eigenlijk niet veel maar het gebied ligt in een dal. Als je ergens anders als in het dal wilt zijn moet je omhoog. Klimpercentage lag tussen 15 en 28% en dat drie km. Had een pension geboekt buiten Nassau (8km)in Weinahr. Had de keus tussen een kleienre kamer (pijpe la)of een groter appartement. Heb het kleinste gekozen. Was ergens een kleine misrekening want behalve twee hotels twee weinstubes en drie pensions was er niks. Geen bakker, geen supermarktje of. i. d. Dus de eerste dag al boodschappen doen en naar het gemeentehuis.In het archief kon men mij niet helpen omdat de oudste stukken die er waren maar vanaf 1900 . Maar moest maandags nog even terug komen dan hadden ze misschien via mail wat voor mij. Dus toen ook niet.Moest naar Wiesbaden op woensdag dan kon je daar de hele dag terecht.Was daar naar toe gelopen en niet rechtstreeks maar via een prachtige route die langs een klooster liep met een prachtige kerk.Daar gebruik gemaakt van de absolute stilte en me in gedachte teruggetrokken en drie kaarsen aangestoken. 1 voor de dierbaren die er niet meer zijn 1 voor alle die ik nu liefheb en 1 voor de toekomst.. Boodschappen gedaan in Nassau proviand voor de hele week gehaald en met een volle rugzak terug naar mijn kamertje ook niet rechtstreeks want sommige routes houden plotseling op en dan moet je gokken.Zoals altijd misgegokt. Later meer