woensdag 23 oktober 2013

Lien Timmermans deel 2 Duiven

Duiven waar Lien en Rienst woonden werd na Lochem en later Borculo wel het trefpunt.
Van vrienden en ook van de familie. Je was altijd welkom en kreeg altijd genoeg te eten en drinken. Zelf keek ik ik in het begin mijn ogen uit. Voor die tijd hadden ze het super modern ingericht. Ging veel naar hun toe en was niet de enigste. menige neef en nicht is er wel eens geweest en soms ook samen om te logeren.
Ze hadden al snel contact met de buren, aan de ene kant Toon en Maria en aan de andere kant Gradus en Dinie. Toon was een klein mannetje en die nogal behoorlijk stotterde, Maria een grote struise Duitse. De hele familie kon het goed met hun vinden. Gradus en Dinie kwamen uit Giesbeek dus een gewoon Hollands stel met twee kinderen  die ook met de familie Timmermans behoorlijk bevriend werd.
Duiven werd een middelpunt voor de familie. Iedereen

ging er graag naar toe en bij hun kon ook van alles. Zelf gingen Rienst en Lien ook graag weg, naar Borculo, naar Enschede bij Dora en Louis en op vakantie met Toon en Maria. Rienst werkte in tussen bij Turmac in Zevenaar.
Ze hadden een brommer aangeschaft en ook naar Zeddam toen Pa en Ma er nog woonden kwamen ze regelmatig 's avonds even aanwippen. Jan en Dinie en Mies en Eed werden ook met de brommer bezocht want ook die werden niet overgeslagen.En ook neefjes en vooral nichtjes gingen regelmatig logeren. Lien had al snel huiswerk gevonden, washandjes en handdoeken naaien. Later ging ze voor een bedrijfje in Zevenaar mantels naaien. Het was een klein bedrijfje die vaak voor grotere firma's proef jassen moest maken. Lien was daar wel heel goed in want ze stond bij de familie Hoogendoorn hoog aangeschreven.

Veel deed ze samen met buurvrouw Maria, maar ook vakanties werden samen geboekt. Met Toon en Maria gingen ze heel veel om, allebeide kinderloos dat gaf ook wel een bepaalde band. In het begin een reisje Duitsland en later werd het Oostenrijk, Spanje, Roemeniƫ, Portugal, ze hebben half Europa bekeken.
Jan en Bep sloten zich er ook bij aan en soms ook Bart en Annie. Na een paar jaar kwamen ze een keer met carnaval in Duiven in aanraking en het een geweldig festijn wat ze heel lang hebben gevoerd. Jan en Bep, Lien en Riets, Toon en Maria, Gradus en Dinie en ook in wisselende samenstelling ander familieleden. Jan en Dinie, Eed en Mies,Bart en Annie en ook ik heb samen met Ans ook een paar keer carnaval in Duiven gevierd. Eerst was het alleen in de zaal, later werden ook carnavalswagens gebouwd.
Veel plezier hebben we beleefd met carnaval in Duiven. Dit hebben ze volgehouden tot 1977 toen Jan kwam te overlijden. Jan en Lien hebben mekaar vaak aangevuld. Jan was meestal wel de leider en Lien de uitvoerende. Rienst vond het allemaal wel goed ook met vakantie's.
Op Schiphol vroeg een douane ambtenaar waar de reis heen ging aan Rienst en die riep naar Jan die voor liep, Jan waar gaan we eigenlijk naar toe. Als ze maar weg waren vond Rienst het allemaal prachtig. Foto's hebben ze bij vleten gemaakt en toen ik alle foto's kreeg na hun overlijden heb ik eerst alle bergen en zeeĆ«n er maar uitgezocht en weggedaan ik wist vaak toch niet waar het was,  het was zoveel.  Maar in Duiven kon heel veel en Lien deed ook best veel voor haar zussen.
Kleding maken en als de nood aan de man kwam was er ook plaats in hun huis. Toen Mies in het sanatorium lag is Marijke een half jaar in Duiven geweest.  En toen de ruimte in Genderingen bij Mies toch wel krap werd verhuisde ook ma naar Duiven. Ze heeft het daar best naar haar zin gehad en is nog een keer met de hele familie naar Oostenrijk geweest. In Arnhem is ze overleden en in Duiven is ze begraven. Toen Bart en Annie geen huis hadden direct toen ze trouwden en hebben een paar maanden bij Lien in gewoond.
Ook Ans en ik hebben twee jaar bij hun ingewoond en zowel Yvonne als Hans zijn er geboren. Het was, als waren het de kleinkinderen van Lien en Rienst zo  leek het wel.
Het duurde allemaal tot aan de dood van Bep en toen had Lien het wel gezien met Duiven en ze
begon er op te mopperen en wilde weg.
Toen Rienst in de vut ging in 1985 zochten ze onderdak in Doetinchem. Ze vonden dat op de zevende verdieping van Het Trommelslag aan de Marsmanstraat.

maandag 14 oktober 2013

Lien Timmermans deel 1

Lien Timmermans werd geboren op 20 oktober 1923 in Braamt als derde kind van Lambertus Timmermans en Wilhelmina Visser. Op haar zesde verhuisde ze naar 's Heerenberg met de familie die nu uitgebreid was tot 6 kinderen. School was niet bepaald de plaats waar ze het liefste naar toe ging maar ja het moest.
In 1936 verhuisde het gezin naar Zeddam naar de Grindweg nu 's Heerenbergseweg 26.
Toen Lien 14 jaar werd ging ze werken. Eerst bij Kunst en Huls  leerbewerking in Doetinchem samen met zus Annie op 1 fiets naar Doetinchem en weer terug. Hoeveel ruzies die gehad hebben is ons nooit verteld maar dat het altijd goed is gegaan betwijfel ik. Nog geen 16 en de oorlog brak uit. Toch voor zo'n jong meisje best een spannende tijd.
Fietsen waren er niet meer dus werd er werk kort bij huis gezocht. Zo af en toe hielp ze als dienstmeisje bij enkele families in Zeddam. In de oorlog was Lien net als haar oudere zuster Annie ondanks haar leeftijd niet op haar mondje gevallen en gaf daar waar nodig was , Duitse soldaten als die bij ons in huis waren, behoorlijk van katoen. En Duitse soldaten kwamen regelmatig in huis, ze zetten dan hun auto's naast het huis onder de appelboom die er stond.
Mariet van Bergen en Lien Timmermans
Voor moeder Timmermans maakte het geen verschil als ze maar een beetje fatsoenlijk waren en handen af hielden van de dochters. Behalve Annie, Lien Dora, Mies, Lenie en Dinie kwamen de gezusters van Bergen , Doortje Meijer,en nog meer meisjes regelmatig bij ons.
Lien was vooral bevriend met Marietje van Bergen en Doortje Meijer. Na de oorlog begon Lien bij de familie Rasing als
dienstmeisje, Gerard was van mijn leeftijd dus ik kwam ook

Bij de oude slagerij van Bergen met
Lien Timmermans.
Mariet van Bergen en Riek van Bergen.
Jongen met fiets is niet bekend
regelmatig daar in huis. Rasing werkte bij Kok in Etten en mevrouw Rasing die dreef haar kruidenierswinkeltje met veel elan.
Ik keek vaak met grote ogen rond in de winkel en dacht dat het wel een reuze winkel was. Als ik er nu langs kom zie ik in gedachte de pakjes custard nog in de etalage staan.
Dansen gingen Lien, Marietje, en Doortje veel, zowel in Zeddam als ver daar buiten. Soms deelden ze een fiets als ze er een te kort kwamen maar gingen tot aan Keijenborg toe dansen. Ook dauwtrappen was erg in en het was altijd omdat ook Lenie ook wel eens meeging maar negen uur moesten ze altijd thuis zijn. Dat lukte natuurlijk niet altijd en dan was leiden toch in last. Pa Timmermans kon behoorlijk kwaad worden maar moeder beschermde toch iedereen wel weer. en een half uur later was de rust wedergekeerd.
Op zaterdag gingen Lien, Lenie en soms ook Dinie, altijd naar Doetinchem om inkopen te doen en ook om vlees voor de zondag te halen. Soms mocht ik dan mee en werd van alle kanten verwend door mijn zussen.
Lien Timmermans Riest Velsink
Lien had een jongen leren kennen en dan spraken ze op zaterdag altijd af en gingen dan eerst koffie drinken bij Vinkenborg, of in de Heezenstraat bij Chevalking.
Lien en Dinie in Doetinchem
Dat was voor mij wel een belevenis want kreeg dan ook vaak een gebakje, ook verder kwam ik die dag nooit wat te kort, moest alleen mijn mond houden over de jongens. Gezien alles wat ik kreeg deed ik dat met plezier, soms versprak ik me dan wel bijna maar heb nooit veel verteld.
Die jongen heette Rienst en het werd gewoon Rinus toen hij ook bij ons thuis kwam. Dus Lien en Rienst hadden verkering en die verkering heeft best lang geduurd. Natuurlijk kwam ik ook bij Rients in Doetinchem aan huis. Rienst werkte bij de AKU in Arnhem en Lien was intussen in in 1951 in Ulft bij Berghaus gaan werken. In de zomer op de fiets en 's winters reed er een bus. Ze kon van alles maken en heel vaak was ik proefkonijn en werd er een jas of iets voor mij gemaakt en kan niet zeggen dat ik er erg blij mee was. Ook breien deed ze graag en heeft me eens een trui gebreid van allemaal restjes garen.
Lenie en Lien in Doetinchem
Ykenbergerweg
Van buitenkant prachtige trui maar dat ding kriebelde overal. Had dat ding niet graag aan maar ja moeders wil was wet.
Lien heeft tot aan haar trouwen gewerkt bij Berghaus, Lenie en Dinie hebben er ook gewerkt maar Lien heeft er 6 jaar gewerkt.










Lien en Rienst 27 mei 1957
Samen met Rienst ging Lien elk jaar op vakantie, toen altijd met de fiets naar Amsterdam en omgeving toen Annie er woonde en naar Den Haag. Soms gingen een vriendin van haar met de verloofde mee soms Lenie. Maar vakantie zat in hun bloed. Ook weekeinden naar Lochem en Enschede naar Jan en Bep en Dora en Louis werden regelmatig gemaakt.
Na een best lange verkeringstijd besloten Lien en Rienst op 27 mei 1957 te trouwen.





 Ontslagbewijs  Berghaus
Ze kregen een huis van de AKU in Duiven. Het zou geen uitbundig feest worden waar daar hield Lien niet zo van. Het werd gewon in huis in Zeddam gevierd. De laatste bruiloft die oma nog meemaakte.
Eerst moest het huis helemaal schoongemaakt en natuurlijk van alles aan gedaan worden.
Zo maakten wij kennis met Duiven wat toen alleen eigenlijk bebouwing aan de Rijksweg kende en een paar boerderijen rondom.
Dat was een begin van de periode Duiven.
Deel twee zal daar over gaan.